Солни стаи

   Халотерапията, известна още като солна терапия е широко популярен метод както за лечение, така и за поддържане на здравето, красотата и доброто настроение на гостите в спа и уелнес центрове в цял свят. Причините да разполагате с помещение специално оборудвано за халотерапия, солна стая, са много, но за да Ви помогнем да вземете информирано решение Ви предлагаме да се запознаете по- подробно със същността на халотерапията. По-конкретно, тук ще намерите информация за:

  • - Произходът на тази терапия може да се проследи до древна Гърция. Гърците имали голяма вяра в лечебната сила на богатото на сол Средиземно море. Древногръцкият философ Платон е казал, "Морето лекува всички заболявания на човека", a Хипократ...(още)
     
  • - Ползите от инхалацията на солни аерозоли са били обект на множество значителни научни изследвания, в резултат на което този метод се счита за високо ефективен срещу широк кръг от дихателни проблеми и обструктивни заболявания на дихателните пътища. Научните изследвания за ефикасността на солта започват през 1968 г. В резултат на това официално е одобрена основата на спелеотерапията...(още)
  • - Халотерапията има значителен положителен ефект върху симптомите на астма и обструктивни бронхиални състояния, причинени от възпаление и вредни натрупвания в дихателната система. Естествено антибактериален и противовъзпалителен, частиците натриев хлорид се разпространяват дори...(още)
     
  • - Халотерапията представлява уникална възможност за лечение на страдащите от алергии, която предлага бързо и естествено облекчаване на симптомите. Както е добре известно, солта е добър антиконгестант; тя намалява възпалението, разширява дихателните пътища, възстановява нормалния пренос на мукозната секреция и...(още)
     
  • - Сеансите халотерапия имат незабавен ефект върху симптомите на настинка и грип. Дишането става по-лесно след вдишване на солни аерозоли, тъй като те естествено намалят слузните секрети и отоците от подутите дихателни пътища, така че дренирането е по-лесно. Системата за разпръскване на микроскопични солни частици...(още)
     
  • - Способността халотерапията да намалява отоците в дихателните пътища и кухини, които не са непосредствено достъпни за други средства за лечение, я прави идеално решение за справяне с инфекции на ушите и синусите. Халотерапията е напълно безопасна и удобна както за деца, така и за възрастни, и може да доведе до...(още)
     
  • - Халотерапията има благотворно влияние върху покривната система (защитен слой кожа) и косата. Тя нормализира pH и предизвиква възстановителните и регенеративни процеси в дермата, увеличава твърдостта на кожата и стимулира растежа на косата. Сухата сол влияе върху микроциркулацията на кожата и подпомага...(още)
     
  • - Изобилието на отрицателно заредени йони в Солната стая подобрява настроението и облекчава умората и депресията. В Държавния психиатричен институт на Ню Йорк, учените открили, че отрицателните йони помогат за облекчаване на симптомите на сезонни афективни разстройства...(още)
     
  • - Какво точно представлява солната стая. Солните стаи се предлагат в различни размери, като се започне от такава за един човек (2-3 м2) до десетместна стая (осемнадесет квадратни метра). Възможно е и изграждането на много големи стаи, в които едновременно могат да се поберат до 30 пациента. Стените, тавана и пода...(още)
     
  • - Лекарите казват, че солните стаи са изключително подходящи за астматици: влиянието на солта улеснява отделянето на храчки и задухът се намалява или изчезва напълно.Изключително фината сол унищожава бактерии и гъбички върху мукоза, като едновременно с това укрепва имунната система, свързана с лигавиците. Ето защо...(още)
     
  • - Халотерапията е известна като безопасен и естествен метод за лечение, и въпреки това клиенти, които имат някакви сериозни здравословни състояния или бременни жени винаги трябва да търсят съвет от квалифицирано медицинско лице. Халотерапията не се препоръчва за хора, които имат следните състояния...(още)
     
  • - Солните стаи са методично проектирани по такъв начин, че хората да могат да се отпуснат в успокояваща и тиха среда. Това е място, където човек може да седне и да почувства лечението със сол в много спокойна и предразполагаща атмосфера. Хората могат да четат, слушат музика или да подремват...(още)
     
  • - Обикновено няма никакви странични ефекти. Някои хора може да почувстват раздразнено гърлото или гъделичкане в синуси. Други, малко по-чувствителни, може да изпитат незначително дразнене на кожата, което изчезва след една или две сесии...(още)

     
  • - Не точно. Въпреки това, тъй като Халотерапията има детоксикиращо действие чрез освобождаване на токсини и бактерии от тялото, хората, които приемат някои специфични лекарства може да пожелаят да изчакат, докато свършат с приема им...(още)

     
  • Интересувам се от солните стаи предлагани от ВИТЕХ. Бих искал/а повече информация/оферта


     

Произход на халотерапията

   Произходът на тази терапия може да се проследи до древна Гърция. Гърците имали голяма вяра в лечебната сила на богатото на сол Средиземно море. Древногръцкият философ Платон е казал, "Морето лекува всички заболявания на човека", a Хипократ, древногръцки лекар, известен още като "Бащата на медицината", използвал редовно сол в практиката си, включително вдишване на пара от солена вода за лечение на дихателни заболявания.

През Средновековието, европейските монаси, докато добивали сол в солни пещери, открили метод за бързо облекчаване на респираторни заболявания, известен като спелеотерапия. Те завеждали болни хора в солните пещери и ги оставяли да вдишват малките солни частици, образивани по естествен начин при разбиването на солните скали.

В средата на 19-ти век, полския лекар д-р Феликс Бочковски забелязал, че миньорите във въгледобивните мини страдали от тежки хронични респираторни заболявания, докато миньорите в солните рудници рядко се разболявали въобще, и в действителност те били по-здрави, отколкото повечето хора в общността. И двете категории работници ци били миньори, като единствената разлика между тях е бил материалът, който се добива. Въз основа на тези изследвания, приемникът на д-р Бочковски, Мстислав Полжаковски основава първата клиника за солно лечение.

По време на Втората световна война, солните мини в Германия са били използвани като бомбоубежища. При бомбардировки, хората често е трябвало да остават в мините за продължителни периоди от време, дишайки праха от солта. При напускане на убежщата много астматици са били в състояние да дишат значително по-лесно.

Към началото Към началото

Как действа халотерапията

   Ползите от инхалацията на солни аерозоли са били обект на множество значителни научни изследвания, в резултат на което този метод се счита за високо ефективен срещу широк кръг от дихателни проблеми и обструктивни заболявания на дихателните пътища. Научните изследвания за ефикасността на солта започват през 1968 г. В резултат на това официално е одобрена основата на спелеотерапията. Това се случва в болницата за алергични заболявания в град Солвотино, Западна Украйна, където лечението и изследванията се извършват в солни шахти. Благодарение на резултатите от научните изследвания, е създаден нов ефективен метод на лечение на астма. Той придобил името "халотерапия". При него пациентите се оставят в специална солна стая, във въздуха на която постоянно се впръскват солни аерозоли, които се вдишват от тях. Солните аерозоли се състоят от микроскопични сухи частици сол, получавани при смелването на специална сол в солен генератор. Солните частици убиват патогенните микроорганизми чрез дехидратиране на микробните клетки, в резултат на което се успокоява възпалението, намалява се дебелина на слоя слуз, и се възстановява способността на организма да премахва както слузта, така и патогените от дихателните пътища. Пациент болен от астма може да започне да диша лесно само след няколко сесии, а пълен цикъл от шест до десет сесии може да има здравословни ползи за период до една година. По подобен начин, чрез разширяване на дихателните пътища на респираторния тракт, изчиствайки го от бактерии и вируси, и намаляйки възпалението, солната терапия може да облекчи състоянието на хората с други респираторни проблеми като алергии, синузит, ринит, бронхит, емфизем и муковисцидоза. Важно е да се отбележи, че не съществува риск от негативно взаимодействие с лекарства, което превръща солната терапия в идеален допълващ подход.

Към началото Към началото

Приложение на халотерапията при Астма, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Кашлица на пушачите

   Халотерапията има значителен положителен ефект върху симптомите на астма и обструктивни бронхиални състояния, причинени от възпаление и вредни натрупвания в дихателната система. Естествено антибактериален и противовъзпалителен, частиците натриев хлорид се разпространяват дори и в най-дълбоките части на бронхиалната система, ефект който се дължи се на уникалната система за разпръскване на аерозолите и микроскопичните размера на частиците. Поредицата от процедури по вдишване на сух солен аерозол довеждат до подобряване на мукоцилиарния клирънс и намаляване на бронхиалното възпаление, намаляване или пълно елиминиране на патогенните микроорганизми, както и намаляване на бронхиална хиперреактивност. В резултат се подобрява функцията на белите дробове, появяват се по-малко спастични пристъпи, и се постигат по-чисти въздушни пътища при това с по-малко използване на лекарства за овладяване на симптомите. Дори и хронична дълбока кашлица поради употребата на тютюн, известна като "кашлица на пушачите ", показва значително подобрение при продължително лечение.

Към началото Към началото

Приложение на халотерапията при Алергии

   Халотерапията представлява уникална възможност за лечение на страдащите от алергии, която предлага бързо и естествено облекчаване на симптомите. Както е добре известно, солта е добър антиконгестант; тя намалява възпалението, разширява дихателните пътища, възстановява нормалния пренос на мукозната секреция и освобождава блокажи в бронхите и бронхиолите, водещи до бързо елиминиране на остатъчния катран и чуждите алергени. Подобреното отводняване дава възможност за намаляване на замърсителите, които могат да активират или удължат алергичните пристъпи. Освен това, способността на солта да намалява отоците в подутите лигавици на синусите и респираторния тракт, отваря дихателните пътища и води до бързо облекчаване на симптомите. Изследвания върху пациенти с алергии в Русия проведени за дълъг период от време, показват значително подобрение в състоянието им за период от десет години. Това дава възможност халотерапията да се признае за сертифицирано лечение от Министерството на здравеопазването на Русия , както и от други асоциации в Европа.

Към началото Към началото

Приложение на халотерапията при Кашлица, Простуда и Грип

   Сеансите халотерапия имат незабавен ефект върху симптомите на настинка и грип. Дишането става по-лесно след вдишване на солни аерозоли, тъй като те естествено намалят слузните секрети и отоците от подутите дихателни пътища, така че дренирането е по-лесно. Системата за разпръскване на микроскопични солни частици, използвана в тази терапия, дава възможност на солта да проникне най-дълбоко във всички участъци на дихателната система, проявявайки своето антибактериално и противовъзпалително действие спрямо главната причина за болестното състояние. Освобождаването от дразнещото действие на лепкавите слузести секрети и остатъци, както и спазмолитичния ефект, резултат от успокояващите отрицателни частици, водят до облекчаване и стихване на кашлицата. Освен това, дълбокото прочистване на синусните кухини и дихателните пътища, което е непосредствен резултат от този вид терапия, намалява токсичното натоварване на имунната система, независимо от външните фактори. Поредицата от няколко лечения с халотерапия не само помага за облекчаване и излекуване на настинка или грип, но повишава резистентността на организма към нови такива инфекции в продължение на месеци.

Към началото Към началото

Приложение на халотерапията при Инфекции на синусите и ушите

   Способността халотерапията да намалява отоците в дихателните пътища и кухини, които не са непосредствено достъпни за други средства за лечение, я прави идеално решение за справяне с инфекции на ушите и синусите. Халотерапията е напълно безопасна и удобна както за деца, така и за възрастни, и може да доведе до облекчение не само в краткосрочен план, но и до трайна устойчивост спрямо повтаряемост на такива инфекции. В случаите на ушни инфекции, аерозолните частици са в състояние да проникнат дълбоко във вътрешните канали на ухото, намалявайки възпалението, отока и бактериите в Евстахиевата тръба. Освобождаване на подутите тъкани от отока разширява пътищата, подобрява дренажа и увеличава аерация зад тимпанната мембрана, водещо до намаляване на инфекцията в джобовете, където бактериите често се задържат поради събраната там течност. Облекчаване на инфекции на синусите се постига и чрез дълбоко проникващите сухи частици сол. Отрицателния заряд на сухите аерозолни частици ги кара да бъдат буквално привлечени към по същество положително заредената среда на възпаление и заразени синусни кухини. Облекчаването се постига бързо тъй като слузестите секрети намаляват и могат свободно да се освобождават, премахвайки застоелите остатъци и бактерии. Микроскопичните частици сол стимулират и имунната система, увеличавайки вродената способност на организма да се съпротивлява на новопостъпващи инфекции, тъй като антибактериалните и противовъзпалителни свойства, намаляват силата на текущата инфекция. Това може да доведе до значително намаляване на нуждата от антибиотици при хронично страдащите от инфекции на ушите и синусите.

Към началото Към началото

Приложение на халотерапията в Дерматологията

   Халотерапията има благотворно влияние върху покривната система (защитен слой кожа) и косата. Тя нормализира pH и предизвиква възстановителните и регенеративни процеси в дермата, увеличава твърдостта на кожата и стимулира растежа на косата. Сухата сол влияе върху микроциркулацията на кожата и подпомага клетъчниата мембранна активност. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на халотерапията са в основата на лечение на кожни заболявания като екзема, дерматит и псориазис. Според традиционната китайска медицина, белодробният меридиан управлява кожата, така че вдишването на солен въздух ще се отрази положително най-напред на белите дробове, а след това и на кожата. Тъй като солната терапия премахва токсините и замърсяванията, кожата ще изглежда и ще се чувства по-добре.

Към началото Към началото

Отрицателните йони и как те ни влияят при сеансите в солната стая

   Изобилието на отрицателно заредени йони в Солната стая подобрява настроението и облекчава умората и депресията. В Държавния психиатричен институт на Ню Йорк, учените открили, че отрицателните йони помогат за облекчаване на симптомите на сезонни афективни разстройства (ЕАД), тип зимна депресия. Барбара Ан Бренън, лечител, учител и автор на Ръцете на светлината: Наръчник за изцеление чрез енергийното поле на човека, смята, че болестта започва със слабост в областта на аурата, или на "светлинното тялото, което заобикаля и прониква физическото тяло." Солната терапия може да бъде отличен превантивен инструмент, тъй като соленият въздух и отрицателните йони, се смята, че зареждат областта на аурата и създават по-ефективен поток на енергията. Какви представляват отрицателните йони? Казано най-просто, йоните са атоми или молекули, които са приели електрически заряд. В нашия модерен свят, ние сме изложени на твърде много положителни йони, и не достатъчно отрицателни йони. Климатиците, принудителното отопление, химикали, и дори ветровете отнемат от въздуха отрицателни йони, и ги заменят с твърде много положителни. Солните кристали естествено създават отрицателни йони и по тази причина стаите за халотерапия са с висока концентрация на отрицателни йони. Защо това има значение? Повече от 40 години на научни изследвания, проведени в целия свят, показват че лечението с отрицателни йони има благотворен ефект при пациенти с:
 - Астма
 - Хроничен бронхит
 - Синузит
 - Инфекции на синусите
 - ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест)
 - Муковисцидоза
 - Алергична ринит или сенна хрема
 - Ушни инфекции
 - Различни остри или хронични респираторни заболявания
 - Кашлица на пушачите

Други проучвания показват, че отрицателните йони намаляват:
 - Стрес
 - Главоболие
 - Летаргия
 - Депресия

А отрицателните йони може драстично да увеличат:
 - Енергия
 - Пъргавината на ума
 - Цялостното усещане за благополучие

Освен разходка по морското крайбрежие или веднага след гръмотевична буря, е трудно да се изложи човек на толкова голямо количество отрицателни йони, колкото може това да стане вътре в стаята за халотерапия. Това е един приятен начин да прекарате 45 минути в буквално презареждане на вашите умствени батерии!
Терапия със сол е едновременно едн древен и същевременно модерн метод за лечение за душата и тялото, при това напълно неинвазивна, природосъобразна, и без никакви странични ефекти, които да вредят на организма по-какъвто и да било начин.

Към началото Към началото

Какво представлява солната стая

   Какво точно представлява солната стая. Солните стаи се предлагат в различни размери, като се започне от такава за един човек (2-3 м2) до десетместна стая (осемнадесет квадратни метра). Възможно е и изграждането на много големи стаи, в които едновременно могат да се поберат до 30 пациента. Стените, тавана и пода на помещението за халотерапия са покрити с поне четири слоя сол. Тази сол е суха и е около 1-15 см в дълбочина. За тази цел е необходимо 1000-5000 кг чиста, бяла, каменна сол - NaCl. В солната стая, пациентите се намират при следните условия:
 -  Влажност - 40-50%
 -  Температура - 20-24°C
 -  Аерозол концентрацията - 0,5-15 мг / м3
Солните аерозоли се състоят от солни частици с размери от 1-5 мкм. Частиците носят кинетична енергия, която веднага след раздробяване кристалите на солта в мелница ги разпръсква в помещението. Халогенератора може да бъде настройван в различни режими на работа в зависимост от изискванията на пациентите и конкретните заболявания. Например, концентрацията на аерозола и продължителността на лечението може да се коригира в зависимост от необходимостта. Обикновено, сесията в солната стая трае около 20-40 минути. Това се повтаря всеки ден за 10 дни. Също така е изключително препоръчителн да се повтаря лечението 2-3 пъти в годината. Мощността на халогенератора сол не надвишава 200W. Разходът на сол е максимум 100 г за една сесия. Стаите за сол могат да бъдат:
 - Стационарни
 -  Солни кабини (разглобяеми)

Стаята за солна терапия е сухо, стерилно и херметично пространство с размери, вариращи от 2 до 30 м2. Няколко тона суха каменна сол създават специален микроклимат, който е идентичен с подземните солни пещери:
 -  Въздухът е наситен със солни аерозоли, състоящи се от отрицателни йони  -  Влажност от 40-50%
 -  Температура 20-24°C
 -  Тишина

Гостите седят в спокойни позиции на удобните шезлонги и прекарват 30-40 минутни сесии. Приглушената светлина и успокояващата музиката допълнително спомагат за отпускане на ползвателите. Децата могат да играят "пясъчни пещерни приключения" в солния сандък, където пясъкът е заместен от солта. Аерозолът излизащ от халогенератора е лечебено за дихателната система и кожата.

Към началото Към началото

В кои случаи се препоръчва терапията със сол?

   В кои случаи се препоръчва терапията със сол?
 -  Чести вирусни инфекции, кашлица и простуда
 -  Астма
 -  Хронични УНГ болести (уши-нос-гърло)
 -  Бронхит
 -  Чести ушни инфекции
 -  Проблеми с кожата, причинени от алергии
 -  Алергични настинки
 -  Екзема и дерматит
 -  Псориазис
 -  Стрес, нервна нестабилност, тревожност
 -  Безсъние
 -  Ставни болки и артрит

ЛЕЧЕБНО ВЛИЯНИЕ
Лекарите казват, че солните стаи са изключително подходящи за астматици: влиянието на солта улеснява отделянето на храчки и задухът се намалява или изчезва напълно. Изключително фината сол унищожава бактерии и гъбички върху мукоза, като едновременно с това укрепва имунната система, свързана с лигавиците. Ето защо, деца, които са били лекувани в солна стая имат добро здраве и се разболяват по-рядко. Служителите в солни стаи също са били повлияни от лечебното им въздействие, споделяки че не са се разболявали от вирусни заболявания през последните две години от работата в залата за сол. Сол също облекчава отоците на лигавиците: спирате кихането, запушеният нос се изчиства, а ринитът е облекчен или изчезва. Въпреки това, възможно е в някои случаи кашлицата да стане по-интензивна след употреба на солна стая. И все пак това не означава, че вашето здраве се е влошило. Точно обратното - това е признак на възстановяване. Солните аерозоли са полезни за за нервната ви система и облекчават стреса, поради виското съдържания на отрицателни йони. Освен това, солната стая помага да се излекуваме от различни кожни проблеми, тъй като солта унищожава бактериите върху кожата ни. Солните стаи имат ефект върху хора с:
 -  Астма
 -  Продължителни остри заболявания на горните дихателни пътища
 -  Хронични заболявания на дихателните пътища
 -  Хроничен фарингит
 -  Хроничен тонзилит или възпаление на сливиците
 -  Хроничен синузит
 -  Хронично възпаление на сливиците на фаринкса
 -  Бронхит който продължава повече от две седмици
 -  Хроничен бронхит
 -  Поврарящ се бронхит и пневмония
 -  Хроничен и остър отит
 -  Чести вирусни инфекции
 -  Полиноза или сенна хрема
 -  Псориазис
 -  Гнойна кожна инфекция

Един сеанс трае 45 минути, а в зависимост от заболяването, са необходими 10-15 сеанса. При необходимост, е възможно да има два курса на лечение годишно. Няма възрастови ограничения. Най-малките малки деца имат по-кратки сесии с по-ниска концентрация на сол. Общопрактикуващи лекари, семейни лекари, оториноларинголози и алерголози могат да изпращат пациенти в солната стая. Най-често използвана е готварската сол (натриев хлорид) или хало аерозоли, защото те са широко разпространени в природата. Обикновено концентрацията на сол във въздуха е 0,1-1,5 мг / м3, като тя се движи поради вентилацията. Съвременната технология позволява аерозолната концентрацията на сол да се поддържа в границите 0,5 - 12,0 мг / м3. Най-важният ефективен фактор е лечебната среда за дишане, която е наситена с готварска сол / натриев хлорид. Сухата сол се вкарва в солната стаята по пневматичен начин като в същото време солта се смила "мелницата". Тя също така произвежда и отрицателния заряд на частиците, които са най-благоприятни за човешкото тяло.

Към началото Към началото

Кога да избягваме терапията в солна стая?

   Халотерапията е известна като безопасен и естествен метод за лечение, и въпреки това клиенти, които имат някакви сериозни здравословни състояния или бременни жени винаги трябва да търсят съвет от квалифицирано медицинско лице. Халотерапията не се препоръчва за хора, които имат следните състояния:
 -  Инфекции, свързани с треска
 -  Заразни болести
 -  Рак
 -  Туберкулоза
 -  Пациенти със сърдечно заболяване
 -  Остра респираторна болест
 -  Тежка хипертония
 -  Хронични обструктивни белодробни заболявания
 -  Натравяния

Към началото Към началото

Какво ще изпитвам по време на сеансите в солна стая

   Солните стаи са методично проектирани по такъв начин, че хората да могат да се отпуснат в успокояваща и тиха среда. Това е място, където човек може да седне и да почувства лечението със сол в много спокойна и предразполагаща атмосфера. Хората могат да четат, слушат музика или да подремват, ако искат. Всяка солна стая е различна и може да има различни теми със съпътстващите усещания в зависимост от типа на солния декор, който се използва. Всяка солна стая е уникална, но дава същото благотворно уелнес лечение, което само халотерапията може да предложи.

Към началото Към началото

Има ли някакви странични ефекти

   Обикновено няма никакви странични ефекти. Някои хора може да почувстват раздразнено гърлото или гъделичкане в синуси. Други, малко по-чувствителни, може да изпитат незначително дразнене на кожата, което изчезва след една или две сесии. За тези, които изпитват лека кашлица, това е знак, че солната терапията действително работи. Тялото е разкарва и освобождава всички слузести натрупвания.

Към началото Към началото

Има ли някакви противопоказания

   Не съвсем. Въпреки това, тъй като Халотерапията има детоксикиращо действие чрез освобождаване на токсини и бактерии от тялото, хората, които приемат някои специфични лекарства може да пожелаят да изчакат, докато свършат с приема им. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да се започне лечение със сол, ако приемате някакви лекарства за тежки състояния.

Към началото Към началото

Всички права запазени © 2005-2024 ВИТЕХ ЕООД. Поддържа се от ВИТЕХ ЕООД