Сауни

   Традиционните от векове баня и ритуал от Финландия. Отморяващ начин за изчистване на тялото чрез изпотяване и освобождаване от напрежението на ежедневния живот - възползвайте се от предимствата на сауната у дома или в самостоятелна постройка в двора.

   Домашната сауна е незаменима придобивка за всеки дом с ползи, далеч надхвърлящи по стойност разходите по инсталирането и. Предприемете стъпката към по-добро здраве и се свържете с нас за да откриете колко лесно е да имате собствена сауна в къщи.

   За повече информация, моля изберете една от темите по-долу:

 

Какво представлява сауната?

   Съществуват различни видове сауни. Един от най-разпространените видове е финландската сауна. Финландската сауна е стая или малка постройка с температура на въздуха над 80 градуса по Целзий. В нея има дървена лежанка и нагревател покрит със специални камъни. Върху тях се разлива вода за да се създаде мека и влажна топлина и да се улесни изпотяването. Когато водата се излее върху горещите камъни, облак пара изпълва помещението, което покачва температурата до още по-високо ниво. Сауната се прави в добре топлоизолирана стая, облицована с дъски от чиста, мека дървесина. Камъните в печката трябва да са директно затопляни. Вземането на сауна във Финландия обикновено продължава между половин и два часа. Най-често след това се взема душ или се плува в езеро. През зимата, много финландци разтъркват кожата си със сняг след сауната. Сауната може да се използва също така за социални контакти и почивка със семейството и приятели.

Към началото Към началото

Видове сауни

   Най-разпространените видове сауни са:

  • Финландска сауна, описана по-горе.
  • Парна сауна (хамам) - Най-добри резултати от парна сауна се постигат, когато температурата на въздуха е между 43 и 46 градуса Целзий, а относителната влажност 100%. В сауната трябва да има мъгла или пара. С други думи, в сауната трябва да има генератор на пара и контролни системи, които да предотвратят загубата на парата. Парната сауна води до изпотяване и подмладяване. Този вид сауна е най-популярен в Европа, Гърция, Русия, Турция и Рим.
  • Инфрачервена сауна - Инфрачервените сауни се използват за сваляне на тегло и почивка. Инфрачервените лъчи, вид светлина, се използват за нагряване на предметите в сауната вместо горещ въздух. За разлика от конвенционалните сауни, при инфрачервените сауни, дихателната система на човека не е изложена на горещ въздух. Инфрачервените сауни, които най-често имат максимален капацитет до четири човека, могат да се инсталират навсякъде в дома. Предлагат се също така и портативни инфрачервени сауни. Характерна особеност на този вид сауни е, че те се нуждаят от 90% по-малко енергия и се нагряват много по-бързо от традиционните сауни. Повече информация и модели... в нашия каталог.

Към началото Към началото

Ползите от сауната

  • Успокоява и отпуска уморени мускули
  • Помага за премахване на умствената умора
  • Намалява напрежението и стреса
  • Прави тренировка на сърдечно-съдовата система - Помага на сърцето да стои в добра форма
  • Увеличава ритъма на метаболизма
  • Подобрява кръвообращението
  • Временно облекчава артритните болки
  • Подпомага оздравителните процеси и стимулира отделянето на естествените болкоуспокоителни, Бета ендорфини и Норепинефрини
  • Увеличава съпротивителните сили на организма към болести
  • Изгаря 300 калории на едно взимане на сауна
  • Помага за поддържането на чиста, здрава кожа - придава здравословен тен
  • Създава чудесно усещане за това, че се чувствате добре и осигурява на тялото преживяване, което не може да бъде повторено в друга баня
  • Придава лукс и стойност на Вашия дом

   САУНАТА е единствената баня на света, в която по едно и също време има както сух така и влажен въздух. Тя е естествения за тялото начин да се прочисти чрез изпотяване. Високата температура (средно 80 градуса Целзий) и ниската влажност (около 25%) създават атмосфера, подпомагаща цялостно изпотяване и дълбоко прочистване на порите. Телесните нечистотии се изчистват навън (даже никотина от тялото на пушача). Това цялостно изпотяване спомага за поддържането на чиста, здрава кожа и придава свеж тен. Сауната е преди всичко място за почивка. Меката топлина и влага успокояват и отпускат уморените мускули, намаляват стреса и допринасят да се почувствате удовлетворен и здрав след взимането на сауна. Естествените болкоуспокоителни за тялото, бета-ендорфините и норепинефрини се освобождават и помагат да се почувства еуфория както при спортист постигнал рекорд. По време на престоя в сауната се увеличава скоростта на кръвообращението, честотата на дишане както и пулсът на сърцето. Сауната е като леко упражнение или сърдечносъдова тренировка за сърцето Ви. По време на престоя в сауната също така се изгарят калории. Сауната трябва да се използва в комбинация с подходяща диета и програма за физически упражнения.

   Парна сауна - Парната сауна увеличава притока на кислород към клетките и тъканите; увеличава броя на белите кръвни телца; подобрява кръвообращението, имунната система и доставката на хранителни вещества; спомага за изхвърляне на отровите и намалява напрежението; убива вирусите и бактериите. Също така, парните сауни изгарят 400-600 калории при всяко ползване, а влажната горещина подобрява кръвоснабдяването. Парните сауни също така са много полезни за хора страдащи от бронхиална астма, бронхит, кашлица, катар на горните дихателни пътища и болки в ставите.

    Инфрачервена сауна - Тези сауни, работещи на основата на инфрачервени технологии, са по-ефективни тъй-като топлината достига по-дълбоко в кожата за разлика от традиционните сауни. Дълбокото проникване на топлината спомага за премахване на отровите, алкохола, никотина и металите. То помага за излекуване на хроничната умора; съдейства за растежа на мускулите; повишава нивото на хормоните на растежа; намаля целулита. Калориите, които се изгарят за половин час престой в инфрачервената сауна са повече от тези изгорени при бягане за същото време. Инфрачервените сауни с електрическа светлина са много полезни за хора страдащи от рак. Те повишават нивото на насищане с кислород и премахват радиоактивните остатъци. Инфрачервените сауни са добри и за хронични възпаления. Тази сауна може също да се използва от хора с разширени вени, метални импланти, хипертония и диабет, докато традиционните сауни не помагат при тези случаи.

Към началото Към началото

Как да използваме сауната?

   Дайте си достатъчно време за отпускане, когато решите да използвате сауната. Включете печката поне половин час преди да влезете в стаята. Това време ще е достатъчно да се стопли помещението до подходящата температура (средният температурен обхват е от 80 до 90 градуса Целзий). Освободете се от тревогите както се освобождавате от дрехите си и оставете отпускащото излъчване на сауната да Ви обгърне. Дайте на тялото си достатъчно време да се настрои към високата топлината. Седнете или легнете върху горната лежанка за да използвате най-високата температура. Можете да стоите и на долната лежанка за по ниска температура. По желание излейте един или два черпака вода върху горещите камъни за да се получи пара, която ще спомогне за изпотяването. След 10-20 минути, или когато се почувствате готови, излезте от сауната и се охладете като вземете душ или като се потопите в басейн или езеро. Починете за известно време докато сте извън сауната. В идеалния случай е хубаво да има съблекалня и душ в съседство до сауната. Добре е да прекарате толкова време охлаждайки се, колкото сте прекарали в сауната. По желание, влезте отново в сауната и повторете процедурата. Завършете с един последен душ. След това се отпуснете с любимото си питие и се наслаждавайте на чувството, което остава у Вас след вземането на сауна.

Към началото Към началото

Всички права запазени © 2005-2024 ВИТЕХ ЕООД. Поддържа се от ВИТЕХ ЕООД