Джакузи

   Терапията с топла вода в съвременните хидромасажни вани (известни у нас още с името джакузи) се използва за освобождаване от стреса и отпускане. Известно е още, че хидротерапията облекчава болки в ставите и тялото.

   Възползвайте се от привилегията да имате всичко това в къщи с хидромасажните вани монтирани от ВИТЕХ ЕООД. Изберете най-подходящата за Вас конфигурация с помощта на нашите любезни и осведомени служители като се свържете с нас.

   Моля изберете темата по която искате да научите повече:

 

Какво представлява хидромасажната вана?

    Всеки съд, напълнен с вода, в който има монтирани дюзи, свързани с циркулационна помпа, която предизивиква въртеливо движение на водата се нарича хидромасажна вана. Съществуват три вида вани - минивани, многоместни вани и вани използвани за плуване.

    Повечето вани днес са вакуумно изработени в различни форми и големини, с нанесено акрилно покритие. Съществуват също така вани изработени от стъклопласт, дърво, бетон, или полиетилен. Хидромасажните вани понякога се наричат "джакузи". "Джакузи" не е вид вана, а името на американска компания, която първа използва в практиката въртеливото движение на водата във ваните.

   Минивани
   
Миниваните са идентични на обикновените вани, с изключение на това, че имат монтирани допълнителни тръби за включване на циркулационна помпа. Могат да се използват като заместител на нормалните вани в баните. Водата както и при обикновените вани се източва след всяка употреба.

   За да се получи хидромасажна вана в стените на обикновена вана са монтирани специални дюзи за хидромасаж, които могат да са въздушни или за воден масаж (обикновено между 4 и 6 на брой). Монтират се също така бутон за включване и изключване, PVC тръби и сифон.

                  
Минивани - правоъгълна, овална и ъглова

   Многоместни вани
   Многоместните вани са по-големи по обем, снабдени с дюзи съдове, при които ясно очертаните места за сядане са оформени още при изработката на ваната. Съществуват два вида многоместни вани - портативни (Фиг.1) и вградени вани (Фиг.2), като всяка от тях може да се монтира в помещение или на открито.

   Портативните вани са самостоятелни вани. При тях няма нужда от монтиране на тръби или изкопни работи. Цялото оборудване е инсталирано под или отстрани на ваната, в затворен шкаф. Всичко, от което има нужда за монтирането на тези вани е връзка към енергиен източник и стабилна хоризонтална повърхност. В случай, че си продавате къщата, портативната вана може да бъде демонтирана и прнесена в новия Ви дом. Портативната вана има автоматична филтрация и нагревателна система и е готова за използване по всяко време.

         
Фиг. 1 Портативна вана и нейното оборудване.

   Вградените вани изискват поставяне на тръби и електрически кабели преди да бъдат завършени. Те могат да се инсталират изцяло в земята, полувкопани или изцяло над земята. За подобряване на външния вид, около тях може да се поставят различни видове плочки или дърво. Вградените вани могат да са по-скъпи от портативните поради допълните разходи по монтирането и изграждането.


Фиг. 2 Вградена вана.

   Вани за плуване
   Ваната за плуване е по-дълга многоместна вана, която дава възможностплуване и хидротерапия. Ваната за плуване е разделена на две разграничени части - секция за хидротерапия и секция за "плуване на място". Този вид вана позволява извършването на физически упражнения, терапевтичен масаж и отпускане, всичко в един компактен съд.

   Това е хидромасажна вана
   В частта от ваната предназначена за хидромасаж обикновено има между 5 и 14 места за сядане. Можете да се наслаждавате на предимствата на луксозна ободряваща вана със стратегическо разположени завихрящи хидротерапевтични дюзи, заедно с кипяща от въздушни мехурчета вода, която Ви дава възможност за отпочиване и освобождаване от стрес и болки в максимална степен.

   Това е басейн
   В противоположния край на ваната се намира секцията за "плуване на място". Вода се засмуква от ваната чрез специална помпа, която я изкарва през дюза обратно във ваната, като се образува концентриран поток или широка вълна подходяща за плуване/ходене на едно място. Налягането на водата може да се регулира в съответствие с плувните умения и силата на всеки плувец, включително и деца. Можете да тренирате сериозно или просто да се наслаждавате на отморяващо плуване/ходене.

   Ваната за плуване придава ново значение на времето прекарано на открито през цялата година с отоплението на водата контролирано от термостат. Тази вана е компактна и превръща и най-малкия двор или градина в център за свободно време и здраве. Оставете водата студена за летните дни или я подгрявайте за целогодишна употреба.


Вана за плуване

Към началото Към началото

Защо да притежавам хидромасажна вана?

    Хидротерапия

   Най-хубавото чувство на света
   Много хубави неща се случват когато се потопим във водата. Моментално загубваме 90% от теглото си. Носим се по повърхността на водата, затопляме се и си припомняме, че трябва да се освободим от всичко, което ни безпокои. Когато влезете в топла вода, кръвообращението се настройва към новите условия с леко покачване на кръвното налягане. Кръвта по-усилено се придвижва към кожата, където се затопля от горещата вода. Кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане отново пада. Затоплената кръв прониква по-дълбоко в тъканите под кожата, доставяйки повече кислород. Колкото повече кръвоносни съдове се разширяват, толкова по-силно усещате чувството на облекчение. Даже мускулите, които винаги се чувстват стегнати, започват да се отпускат. С навлизането на топлината по-надълбоко, телесната Ви температура може да се повиши до 37.2° C. Пулсът и дишането стават по-чести, което помага за елиминирането на отпадъците от метаболизма, събрани в мускулните тъкани.

   Мускулно възстановяване
   Ползите от стоенето в топлата вода на хидромасажната вана са ясно изразени. При физическа активност в мускулите Ви се натрупва млечна киселина. Топлата вода разширява кръвоносните съдове, увеличавайки кръвния поток към болезнените или увредени тъкани, позволявайки на повече кислород и хранителни вещества да подпомогнат възстановителния процес и да изчистят млечната киселина. Много лекари и физиотерапевти препоръчват топли хидромасажни вани за интензивна рехабилитираща терапия. Хидромасажните вани също спомагат да се възстанови гъвкавостта и да се премахне нееластичността на мускулите. Отпуснатите мускули се движат по-свободно с по-малко болка и напрежение. Имайки предвид всичко това, просто си представете какво би напарвил за Вас хидромасажът на вана монтирана в двора Ви след изморителни упражнения или тъжък работен ден.

   Успокояване на болки
   Ендорфините са естествени болкоуспокоителни за тялото. Топлата вода стимулира тяхното освобождаване. Когато тялото се намира в топла вода, кръвоносните съдове в близост до кожата се отпускат, позволявайки по голям приток на кръв, носеща повече ендорфини и хранителни вещества към увредените клетки.

   Знаете ли, че...
   Разширените кръвоносни съдове, получени в резултат на потапяне в топла вода по косвен начин спомагат за отпушване на носовите пътища. Увеличението на телесната температура до 39.4° C увеличава трикратно броя на белите кръвни телца, борещи се с жируси и бактерии. Повечето повечето вируси причиняващи грип и настинки не се размножават при температура по висока от 38.6° C.

   Природен дизайн
   Тялото е динамично енергийно поле: енергия циркулира из цялото тяло свързвайки всяка част с цялото. Стъпалата са съвършено миниатюрно копие на тялото. Всички органи, жлези и други телесни системи са свързани със стъпалата. Вратът и гърбът се освобождават от напрежението най-добре когато се масажират съответните места на стъпалата. Когато се стимулират, отпочиналите стъпала могат да имат значителен принос към цялостното ни здравословно състояние. Хидромасажните вани предлагани от ВИТЕХ са проектирани така, че в най-голяма степен да се извлече полза от природния дизайн на човешкото тяло посредством хидродинамика. Ние премхваме тръбните фитинги спиращи потока на водата, което от своя страна дава възможност и на помпи с малка мощност да осигуряват малсимална сила във всяка дюза, така, че да получите оптималния воден приток за масаж на врата, гърба и стъпалата. Човек е запознат с ползата от топлата вода от векове. Преди да бъдат конструирани модерните портативни хидромасажни вани, хората са се радвали на освобождаване от болката и напрежението чрез естествени горещи извори. Технологиите на днешните хидромасажни вани, и в частност тези монтирани от ВИТЕХ, предлагат конкретни терапевтични ползи. Инсталираните дюзи могат да насочат оздравителни потоци вода и въздух към подходящите части на тялото. Тези части, известни като точки на натиск или масажни точки, могат да намалят или премахнат болката ако са масажирани правилно. Изключителната масажна терапия на ваните монтирани от ВИТЕХ насочва топлата успокояваща вода към тези точки.

    Сън
    Tоплата, въртяща се вода намаля стреса и Ви позволява да почивате и спите по-добре. Сънят става по-дълбок при понижаване на телесната температура. Специалистите препоръчват на хора страдащи от безсъние да се потопят в хидромасажна вана с температура между 36° C и 38° C за 15 минути преди лягане.

   Сваляне на тегло
   Стоенето в топлата изпаряваща се вода в хидромасажната ваната увеличава ритъма на сърцето и в същото време намаля кръвното налягане. С други думи можете да се възползвате от ползите на учестения сърдечен ритъм без да натоварвате сърцето си. Хидротерапията разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението като в същото време отпуска мускулите и кожата. Твърди се също, че редовното използване на хидромасажни вани води до намаляне на теглото и на целулита. Като алтернатива на физическите упражнения в салона, можете да си почивате в собствената вана и да придадете по-добър външен вид на тялото си, да намалите задържането на течности и да облекчите отоците.

   Освобождаване на стреса
   Стресът е неизбежна част от живота на много хора. При стрес, сърцето работи по-усърдно, дишането се учестява като в същото време става по-плитко, забавя се храносмилането. Почти всички процеси в тялото се повлияват негативно от стреса.

   По-богати взаимоотношения

   С приятелите
   Искате ли Вашия дом да бъде най-желаното място за партита с Вашите приятели? Превърнете всяко събиране в приятно прекарано време сред вълни и водни пяна с Ваше собствено джакузи. Развлечения с приятели след барбекю през лятото или отпускане в топла изпаряваща се вода през зимата. През цялата година можете да се наслаждавате на преимуществата да имате собствена хидромасажна вана и да ги споделяте с приятели и семейството.

   Със семейството
   Времето прекарано в хидромасажната вана с любимите хора от семейството е най-доброто за изграждане и усилване на семейните връзки и взаимоотношения. Когато се отпуснете в топлата вана, разговорите текат лесно и без препъксване. Възползвайте се от здравословните хидромасажи в компанията на специалните за Вас хора - каква по-добра алтернатива на гледането на телевизия???

   Романтика
   Чувствали ли сте, че не прекарвате достатъчно ХУБАВО време с Вашия партньор? При днешния напрегнат начин на живот е трудно да намерим време, което да посветим на обогатяване на взаимоотношенията. Можете да превърнете двора си обаче във Ваше собствено усамотено място. В ограниченото място на хидромасажната вана можете да дадете и да имате пълното внимание на Вашия партньор, далече от дразнителите на всекидневния живот. Отпускането и удовлетворението от това, че сте заедно в горещата изпаряваща се вода ще даде нова искра във всяка връзка. Хидромасажната вана, придобивка за всяка двойка, ще е източник на удоволствия за много години напред.

Към началото Към началото

Всички права запазени © 2005-2024 ВИТЕХ ЕООД. Поддържа се от ВИТЕХ ЕООД